Paremti

Nauja savirealizacijos galimybė įtraukia net 70-mečius aa+

Paskelbta: 2016-08-19 |
Asmeninio archyvo nuotr. | „7134 šypsenų iššūkis“

Būti naudingu, realizuoti save ir gyventi pilnavertį gyvenimą – niekada nevėlu. Tai patvirtina ir  garbaus amžiaus žmonėms įkurtos „Sidabrinės linijos“ vyriausia savanorė, kuriai nei daug, nei mažai – 71-eri metai, rašoma pranešime spaudai. Ir tai tik vienas iš daugybės įkvepiančių faktų, kuriais džiaugiasi vos prieš porą mėnesių įkurtos bendravimo ir pagalbos telefonu linijos bendramintis Marius Čiuželis.

– „7134 šypsenų iššūkiu“ norėjote suteikti galimybę 7134 senoliams plačiau šypsotis. Ar pavyko?

– 7134 šypsenų iššūkio metu siekėme surinkti 7134 eurus ir padovanoti tiek pat šypsenų garbaus amžiaus žmonėms (nes vienas 30 minučių pokalbis kainuoja apie 1 Eur). Iš viso ekspedicijos metu surinkome kiek daugiau nei 600 eurų. Nors tai ir mažesnė suma nei tikėjomės, dėl sparčiai augančio besiregistruojančių garbaus amžiaus žmonių ir realiai bendraujančių porų skaičiaus, manome, kad visgi mūsų iššūkis pavyko.

– Gyvenimo kalnai paprastai palieka savo pėdsaką. Ką šį kartą kalnuose išmokote?

– Ši ekspedicija pareikalavo labai daug jėgų visai komandai. Pamyras mums visiems buvo nauja patirtis, kurios negali palyginti su jokiais kitais kalnais Kaukaze, Alpėse, Anduose ar netgi Afrikoje. Labai džiaugiuosi, kad komandai užteko ne tik ryžto, užsispyrimo ir tvirtybės, bet ir pasitikėjimo, tolerancijos, supratimo, pagalbos vienas kitam įveikti aukščio, sniego, ledynų, plyšių ir visus kitus iššūkius ir iškelti „Sidabrinės linijos“ vėliavą Avicenos viršūnėje.

– Kokių pokyčių per šiuos du mėnesius, kai veikia „Sidabrinė linija“, visuomenėje pastebėjote?

– Jaučiame didelį visuomenės susidomėjimą bei iniciatyvos palaikymą tiek žodžiu, tiek konkrečia pagalba, prisidėjimu savo laiku.

– O kaip į naują paslaugą reaguoja patys senoliai?

– Visi mūsų 70 užsiregistravusių garbaus amžiaus žmonių dėkoja, kad pagaliau yra atkreiptas dėmesys į seną žmogų, kuris net ir senatvėje nori jaustis reikalingu.

– Kokios bendros tendencijos išryškėjo?

– Žmonės Lietuvoje vyresniame amžiuje itin stokoja pagarbaus dėmesio, bendravimo ir supratimo. Mes, kaip visuomenė, tikrai galime skatinti ir puoselėti gyvenimo būdą, kuomet mielai pasidaliname savo šiltu žodžiu ne tik su artimaisiais, bet ir su vienišais vyresnio amžiaus žmonėmis.

– Kiek šiuo metu turite bendraujančių porų?

– 40.

– Kuriame Lietuvos krašte labiausiai trūksta dėmesio senoliams?

– Mes neišskiriame nei vieno Lietuvos miesto ar regiono – dėmesio ir šilto žodžio per daug juk nebūna niekam. Šiuo metu daugiausia užsiregistravusių garbaus amžiaus žmonių turime iš didžiųjų Lietuvos miestų.  

– Kuriame jie aktyviausi?

– Kol kas aktyviausiai registruojasi kauniečiai. Bet tai nereiškia, kad kitur Lietuvoje nėra to paties poreikio. Gal kauniečiai tiesiog drąsiausi pripažinti, kad yra vieniši? O gal jie ryžtingiau mezga naujas pažintis ir draugystes?   

– Kokie didžiausi iššūkiai laukia artimiausiu metu?

–  Ir pradžioje, ir dabar, ir ateityje didžiausias iššūkis yra suderinti norinčių bendrauti žmonių porą. Tik bendrumas (bendri pomėgiai, interesai, domėjimosi sritys) ir supratimas tarp žmonių užtikrina kokybišką bendravimą, ko ir siekia „Sidabrinė linija“.   

– Girdėjau, kad įvyko rekordinio ilgio – 78 minučių trukmės – pokalbis. Gal galite pasigirti ir kitais maloniais laimėjimais?

– Turime porą: viena pusė iš Tauragės, kita iš Pakruojo rajono, kuri kalbasi kasdien. Turime porą, kurios vienai pašnekovei 90 metų, o kitai – 96-eri. Turime savanorių, kurie kalbina net po 3-is garbaus amžiaus žmones. Mūsų vyriausiai savanorei – 71-eri metai, o tai patvirtina vyresnio amžiaus žmonių norą dirbti ir būti naudingais visuomenėje.  

„Sidabrinė linija“ yra nemokama specialiai vyresnio amžiaus žmonėms skirta telefoninė linija, kurioje savanoriai kasdien bendrauja su garbaus amžiaus žmonėmis, išklauso juos, pasidžiaugia, pasitaria, kaip senoliai gali leisti savo dienas. Tokiu būdu iš esmės sprendžia visuomenės ir vyresnio amžiaus žmonių atskirumo, vienišumo, bendravimo trūkumo problemas.


Šaltinis: lrt.lt.

© 2019 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis