Paremti

Vakarienė su G. Landsbergiu kauniečiui atsiėjo 106 eurus: valgys kebabą M. Katlerio restorane aa+

Paskelbta: 2018-08-25 | Autorius: Karolina Stažytė
Mariaus Vizbaro nuotr. | 15min | Aukcionas „Laisvės piknike“

Šeštadienį Kauno Nemuno saloje vykstančiame „Laisvės pikniko“ idėjų festivalyje konservatoriai surengė politinių relikvijų aukcioną. Daugiausiai paklota už profesoriaus Vytauto Landsbergio tautinę juostelę ant kaklo – 420 eurų. Nuožmi kova užvirė dėl apsilankymo bare su Ingrida Šimonyte bei vakarienės „Katlerio kebabų“ restorane su Gabrieliumi Landsbergiu.

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai pabrėžė, kad pirmą kartą organizuoja tokį labdaringą aukcioną. Jo metu „Laisvės pikniko“ lankytojams buvo pasiūlyta įsigyti 7 unikalius daiktus bei pramogas, pasakojančias žymių konservatorių istorijas. Pradinė aukcione parduodamų relikvijų kaina – 1 euras.

Schema paprasta. Įsigijęs pageidaujamą daiktą ar pramogą aukciono laimėtojas pinigus čia pat paaukoja pasirinktam projektui platformoje www.aukok.lt. Dažniausiai minėti „Misijos Sibiro“ bei „Padėkime gabiems ir talentingiems Lietuvos vaikams“ projektai.

Pirmoji ant aukciono „prekystalio“ nugulė Liudo Mažylio atrasto Nepriklausomybės akto kopija su atradėjo parašu. „Kelti ir kilti, ieškoti ir rasti“, – tokius žodžius prieš suraitydamas parašą užrašė L. Mažylis. Siūloma už kopiją suma greitai pasiekė 30 eurų ribą.

„Ar aktas vertas tik 30-ties eurų? Tai juk relikvija, kurią rodysite savo anūkams“, – kelti sumą ragino „Geriausi tėvynės hitai vol. 1“ aukciono vedėjas.

Netrukus užvirė arši kova tarp dviejų vyrų. Pasiekta dviejų nulių zona. Pirmąją relikviją įsigijo 14 metų Vilniuje gyvenantis imigrantas iš Rusijos. Už L. Mažylio atrasto Nepriklausomybės akto kopiją su atradėjo parašu jis paklojo 150 eurų. Pinigus paaukojo „Misija Sibiras“ projektui.

„Kabės ofise“, – paklaustas, kur nuguls įsigytas pirkinys, atsakė aukciono laimėtojas.

Antroji aukciono prekė – bokalas (ar keli) su Ingrida Šimonyte bare „Kablys“.

„Nealkoholinio alaus. Išgirs dar kitoje palapinėje šaškėmis žaidžiantieji (Ramūnas Karbauskis „Laisvės piknike“ surengė šaškių simultaną – aut. past.) ir uždraus“, – šyptelėjo aukciono vedėjas.

Laimėjus pasisėdėjimą su buvusia finansų ministre būtų galima sužinoti, kas bendro tarp Šveiko ir II pensijų pakopos. Ekonomikos diplomas po pramogos nesuteikiamas. Formaliai.

Siūlymai įsigyti šią pramogą prasidėjo nuo 5 eurų.

„Šimonytė pridės bare iš savo kišenės ir burgerį, kad neatrodytų, kad girdo tautą“, – toliau juokavo jaunieji konservatorių partijos atstovai.

Didžiausią sumą pasiūlė marijampolietis Tomas. Alaus su I. Šimonyte gerti jis eis „Sidabrinei linijai“ projektui, skirtam padėti garbaus amžiaus sulaukusiems vienišiems žmonės, paaukojęs 102 eurus.

„Protingas žmogus, yra ko paklausti“, – kodėl taip įnirtingai kovėsi, kad laimėtų, paaiškino marijampolietis. 

Trečioji aukciono prekė – elektroninės muzikos kompozitoriaus Teisučio Makačino laiką pralenkusi plokštelė „Disko muzika“ su autoriaus parašu. T. Makačinas laikomas elektroninės muzikos pradininku Lietuvoje. Jo 1982 m. išleistoje (įrašyta 1981 m. Vilniaus plokštelių studijoje) plokštelėje – 6 kūriniai, kuriuose skamba ir vokalinio kvarteto balsai. Tikrų tikriausia hipsterių svajonė, dėl kurios alpsta dabartinė dvidešimtmečių karta.

„Padedi kitam – padedi sau“, – tokią dedikaciją šalia parašo užrašė 79-erių metų hipsterių dievukas.

2017 m. naujai išleista plokštelė parduota už 35 eurus. Ją įsigijo jauna vilnietė, paaukojusi projektui „Padėkime gabiems ir talentingiems Lietuvos vaikams“.

„Man patinka jo muzika. Ginčijausi per muzikologijos egzaminą su T. Makačinu. Egzaminavo jis mane“, – rankose laikydama plokštelę prasitarė aukciono dalyvė.

Kova tarp aukciono dalyvių užvirė ir dėl partizanų istorinės vėliavos su tikru laisvės kovotojo Juozo Jakavonio-Tigro parašu. Šiuo metu jau 93-čius metus skaičiuojančio Lietuvos partizanų ryšininko sodyboje atstatytas Dainavos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago vadavietės bunkeris. Prieš J. Jakavonį lenkiasi net ir į svečius užsukantys baikeriai.

Pirmoji pasiūlyta suma už vėliavą – 50 eurų. Parduota ji už 120 eurų. Pinigai paaukoti „Misija Sibiras“ projektui.

„Kitas aukcione parduodamas objektas – vakarienė su Gabrieliumi Landsbergiu restorane „Katlerio kebabai“. Vienintelė išlyga: pas vaikus Gabrielius turi grįžti iki 22 valandos. Mantas Katleris, manau, pats patieks kebabą“, – „prekę“ pristatė aukciono vedėjas.

Pirmasis pasiūlymas – 20 eurų. Tačiau neilgai trukus suma pasiekė ir 100 eurų. Galiausiai vakarienė su G. Landsbergiu parduoda už 106 eurus.

„Kebabų nesu mėgėjas. Tačiau patinka Katleris, patinka Gabrielius – nušausiu du zuikius vienu šūviu. Buvau nuvykęs į Vilnių, norėjau paragauti Katlerio kebabų, bet nedirbo“, – teigė „Sidabrinei linijai“ paaukojęs kaunietis Ernestas.



Dainiaus Kreivio asmeninį Kindle'ą su dviem jo skaitomiausiomis knygomis („No Room for Small Dreams“ ir „One Man's View of the World by Lee Kuan“) aukciono dalyvis įsigijo už 70 eurų ir tuos pinigus paaukojo „Misijai Sibiras“ projektui.

Paskutinė ant aukciono „prekystalio“ nugulė V. Landsbergio nešiota tautinė juostelė ant kaklo. Tikėtasi, kad tai bus paklausiausias aukciono daiktas. Ir neapsirikta.

„Ši juostelė – iš profesoriaus Vytauto Landsbergio rankų. Šios jis nedėvėjo pasirašydamas Kovo 11-osios akto, nėra pati mylimiausia, tačiau vis vien tai yra nuostabi relikvija", – teigė aukciono vedėjas.

Parduota juostelė už 450 eurų, o ją įsigijo vilnietis Vilius.

„Nežinau dar, kur kabės. Kodėl įsigijau? Nes, manau, kad po kokių 50-ties metų Vytautas Landsbergis bus prisimenamas taip pat, kaip dabar yra prisimenamas Jonas Basanavičius. Vienodos svarbos asmenybės“, – patikino projektui „Padėkime gabiems ir talentingiems Lietuvos vaikams“ paaukojęs Vilius. 



Jis prisipažino manęs, kad teks atseikėti didesnę sumą nei 450 eurų. Tam buvo pasiruošęs.

„Esu aukojęs, bet tos sumos neviršijo 100 eurų. 450 eurų – didžiausia mano paaukota suma“, – teigė vilnietis.

Konservatorių atstovai pripažino, kad aukcionas pranoko lūkesčius. Iš viso paaukoti 1 033 eurai.

Trečiasis „Laisvės piknikas“

„Laisvės pikniko“ idėja spontaniškai kilo 2016 metų gegužės pabaigoje po to, kai Andriui Tapinui buvo sutrukdyta surengti susitikimą su Ringaudų gyvenvietės bendruomene. Sutrukdymu jis apkaltino Kauno rajono merą socialdemokratą Valerijų Makūną, kuris neva tai nesutiko skirti susitikimui patalpų. Meras tokius kaltinimus neigė. Tikino, kad įvyko nesusipratimas.

Pirmasis „Laisvės piknikas“ suorganizuotas vos per 17 dienų virto mases pritraukusiu renginiu, subūrė apie 10 000 žmonių, jame lankėsi žinomi Lietuvos atlikėjai, visuomenininkai bei prezidentė Dalia Grybauskaitė. 2016 metais Andriaus Tapino galvoje gimusi idėja ir spontaniškai suorganizuotas „Laisvės piknikas“ 2017 metais virto didžiuliu renginiu Kauno Nemuno saloje į kurį susirinko apie 20 000 žmonių.


Šaltinis: 15min.

© 2019 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis