Paremti

Lietuvoje – 0,5 mln. vienišų senjorų: jiems siūlomi pokalbių draugai aa+

Paskelbta: 2019-07-09 | Autorius: Donata Račaitė
„Sidabrinės linijos“ archyvo nuotr.

Šalyje beveik pusė milijono senjorų gyvena vieni ir jaučiasi vieniši. Jie neturi su kuo pasidalyti prisiminimais ar tiesiog pakalbėti apie kasdienius rūpesčius. Tik vienas kitas senjoras atranda nemokamą „Sidabrinę liniją“, kur telefonu kone visą dieną savanoriai pasiruošę išklausyti, pabendrauti ir net patarti vienatvės prislėgtiems senukams. Būna, kad po pokalbių telefonu užsimezga ir ilgalaikės draugystės.

Linijos darbuotojai ir savanoriai kasdien atsiliepia į šimtus skambučių visoje Lietuvoje. Skambina ir visiškai vieniši, ir tie, kurie turi savo artimuosius, tačiau nori įdomių ir prasmingų pokalbių su nepažįstamais. O kartais skambina ir tie senoliai, kurie nori patarimų visais rūpimais klausimais.

„Būna, klausia patarimų apie vaistus. Būna, klausia patarimų, ar aš turiu primokėti už tokią ar tokią paslaugą poliklinikoje“, – vardijo „Sidabrinės linijos“ atstovė Kristina Čiuželienė.

Tačiau svarbiausia „Sidabrinės linijos“ savanorių užduotis – kuo daugiau bendrauti. O pokalbiai telefonu esą trunka nuo pusvalandžio ir gali tęstis ištisas valandas.

„Jiems reikia pasikonsultuoti, jiems reikia pasitarti. Jiems reikia profesionalios psichologo ar dvasinio konsultanto pagalbos ir tą mes šiandien jiems užtikriname“, – sakė „Sidabrinės linijos“ įkūrėjas Marius Čiuželis.

Linija skaičiuoja, kad nuolatinių skambinančiųjų senjorų turi apie kelis tūkstančius, tačiau statistikos duomenimis, mūsų šalyje vienišų senolių yra apie pusę milijono. Kai kurie senukai apie galimybę susirasti sau draugą telefonu nė nežino ir bando ieškoti bendravimo kitur.

„Dabar einu į polikliniką. Dar anksti – tai pasėdžiu. Ačiū Dievui, daktarė gera, tai pasiskundžiu, kad man jau nauji kažkokie skausmai, tai duoda vaistukų, kad nors dagyventi be skausmų smarkiai“, – pasakojo viena gyvenanti Danutė.

Tokie senjorai, kaip ši aštuoniasdešimt trejų Danutė, turi galimybę paskambinti ir vienąkart, kai labai norisi, su kažkuo pasišnekėti. Kitiems gi siūloma galimybė turėti ilgalaikį telefoninį draugą.

„Surasti vienišam, vyresnio amžiaus žmogui nuolatinį pašnekovą bendravimui, kad nereikėtų iš naujo prisistatinėti, iš naujo pasakoti, kad tai būtų tarsi dviejų draugų reguliarus kassavaitinis pokalbis“, – sakė linijos įkūrėjas. 

Su ilgalaikiu pašnekovu pokalbis vyksta kartą per savaitę tam tikrą valandą. O savo pokalbių draugą senjorai irgi renkasi atidžiai. Norintys, kad atitiktų bendri pomėgiai, dažnai renkasi ir pagal amžių. Tuomet „Sidabrinė linija“ šiuos du žmones suveda ilgiems pokalbiams.

Tiesa, senjorams esą dažnai tik telefoninių pokalbių neužtenka. Norisi ir gyvo bendravimo, tad savanorius pakviečia išgerti arbatos, ar kur pasivaikščioti.

„Visada kviečia ir tikrai labai retos išimtys yra linkusios apsiriboti tik telefoniniu bendravimu, bet mūsų pozicija tokia ryški, kad mes bendraujam tik per „Sidabrinę liniją“, – sakė K. Čiuželienė.

Linija savanorių turi apie tris šimtus. Tiesa, visi norintys jais būti, turi prareiti atrankas. O savanoriauti kiekvienas gali tiesiog būdamas namuose ar bet kur kitur, svarbu po ranka turėti telefoną. Kiekvienas senjoras, norintis pabendrauti telefonu, drąsiai gali skambinti nemokama linija darbo dienomis nuo 8 val. ryto iki 8 val. vakaro.
 


Šaltinis: TV3.lt

© 2019 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis