Paremti

Bendravimo pasiilgusius žmones gelbėja pokalbiai telefonu aa+

Paskelbta: 2020-06-03 | Autorius: Neringa Švelnienė

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki birželio 16 dienos, bet kaskart vis labiau lengvinamas jo režimas. Po kelių sąstingio mėnesių jaunesnė visuomenės dalis gali džiaugtis darbą atnaujinusiomis lauko kavinėmis ir įvairiomis paslaugomis. Tačiau vyresnio amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims ir toliau rekomenduojama vengti socialinių kontaktų, todėl neretam jų paguoda tapo pokalbiai su bendraminčiais telefonu.

Nieko nekainuoja

Jau ne vienerius metus Lietuvoje veikia „Sidabrinė linija“ – nemokama draugystės, bendravimo ir emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms.

Ši linija žmonėms siūlo galimybę turėti telefoninį draugą, su kuriuo galima reguliariai kalbėtis įvairiausiomis temomis, aptarti aktualijas ar tiesiog pasišnekučiuoti.

Linijos įkūrėjai Kristina ir Marius Čiuželiai sako, kad „Sidabrinė linija“ padeda spręsti vyresnio amžiaus Lietuvos gyventojų atskirties, vienišumo, bendravimo trūkumo problemas.

Jaučiant poreikį būti išklausytam ar tiesiog norint susirasti bendramintį nuolatiniams pokalbiams, galima skambinti nemokamu telefonu 8 800 80020. „Sidabrinės linijos“ konsultantės išklauso, nuramina, suteikia pagalbą, pataria ir užregistruoja draugystės ir bendravimo telefonu paslaugai. Kreiptis gali visi, kas išgyvena vienatvės tuštumą, bet nori bendrauti ir turėti nuolatinį pašnekovą. Pasikalbėti su žmogumi, kuriam rūpi, kaip jaučiatės šiandien, yra paprasta, saugu ir tai nieko nekainuoja. 

Norinčių bendrauti daugėja

Pagalbos linijos įkūrėjų pateikti duomenys byloja apie tai, kad, įvedus karantiną, į viršų šoktelėjo emocinės pagalbos „Sidabrinėje linijoje“ poreikis. Per balandį sulaukta 442 naujų pašnekovų, o tai yra daugiau nei per visus 2019 m. Šiuo metu linijoje užsiregistravusių vyresnio amžiaus žmonių, kuriems dovanojami draugystės pokalbiai ar suteikiama emocinė pagalba, skaičius artėja prie 3 tūkst. Apie 370 naujai užsiregistravusių pašnekovų skambučių buvo susiję su emocinės pagalbos poreikiais. Matuodami vienišumo mažinimo poveikį, „Sidabrinės linijos“ steigėjai fiksuoja pašnekovų pasiskirstymą pagal jų gyvenamą teritoriją – „Sidabrinės linijos“ pašnekovų iš Vakarų Lietuvos savivaldybių šiuo metu yra daugiau nei 120. Daugiausiai jų yra Telšių ir Mažeikių rajonuose. Lyginant su praėjusių metų I ketvirčiu, pašnekovų iš Vakarų Lietuvos padaugėjo ketvirtadaliu.

Savanoriauja darbuotoja ir gyventojai

Jau treji metai, kai Mažeikių rajone veikiantys Plinkšių globos namai su minėtos linijos steigėjais yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį dėl dalyvavimo „Sidabrinės linijos“ veikloje. Pasak šios įstaigos socialinio darbo organizatorės Linos Buivydienės, du globos namų gyventojai ir viena darbuotoja yra šio projekto savanoriai ir kartą per savaitę reguliariai po valandą kalbasi su įvairiuose Lietuvos kampeliuose gyvenančiais žmonėmis – savo telefoniniais draugais. „Šiuo karantino laikotarpiu pokalbių dalyviai dažniausiai guodžiasi sunkia sveikatos būkle, dalijasi išgyvenimais, kad negali apkabinti artimųjų, jaučiasi tarsi netekę savo vaidmens gyvenime“, – tikino L. Buivydienė.

Bendraminčių pokalbiai telefonu neretai tampa paskata prisiminti mėgstamas veiklas, senas svajones ir kasdien patirti gyvenimo džiaugsmą. Pokalbiai praskaidrina nuotaiką, lengvina vienatvę, atskirt į, padeda garbaus amžiaus žmonėms susidoroti su sunkumais.

Pokalbiai praskaidrina vienatvę

Mažeikiškė senjorė Janina Gurskienė sunkiai vaikšto, ją reguliariai lanko, maisto bei vaistų atneša jos vaikai. Vis dėlto, karantino laikotarpis garbingo amžiaus moteriai – ypač sunkus: nuo viruso apsaugoti norintys artimieji dažniausiai reikiamus produktus palikdavo už durų. Kitaip tariant, sumažėjo tikro gyvo bendravimo. „Telefonas yra tas daiktas, kuris man padeda bent kiek praskaidrinti dienas. Skambinu artimiesiems, vienai kitai draugei, jos man paskambina. Pasikalbame, pasiguodžiame, aptariame per televizorių išgirstas naujienas. Kažkaip linksmiau pasidaro. Bėda ta, kad kai sensti, tų bendraamžių aplink kaskart vis mažėja“, – guodėsi senjorė.

Virtualūs ir gyvi pokalbiai skiriasi

Pokalbiai telefonu, bendravimas kompiuteriais pastaruosius mėnesius yra propaguojami ir rekomenduojami kaip saugūs ir veiksmingi bendravimo būdai, siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo. Tačiau Mažeikių ligoninės Psichiatrijos skyriaus vedėjas Darius Ereminas paaiškino: bendravimas per nuotolį telefonu ar naudojantis kitomis išmaniomis technologijomis negali atstoti gyvo pokalbio.

Pasak gydytojo, įrodyta, kad tik apie 7 proc. norimos informacijos perduodama žodžiu, 38 proc. lemia intonacija ir net 55 proc. – kūno kalba.

„Kalbantis telefonu, lieka tik dalykinis apsikeitimas informacija. Bendraujant virtualiai, dėl nepakankamos garso ar vaizdo kokybės kyla tam tikrų sunkumų vertinti tai, ką jam norėjo pasakyti kalbėtojas. Taigi, perduodant dalykinę informaciją, virtualus ar telefoninis bendravimas tinka puikiai, tačiau, jei kalbama apie jausmus, emocijas, patyrimus ir nuotaikas, informacijos perdavimas nebus kokybiškas“, – apibendrino gydytojas psichiatras. 


Šaltinis: „Vakarų Lietuva“

© 2024 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis