Paremti

Socialinis receptas – laisvalaikio idėjos vyresnio amžiaus vilniečiams aa+

Paskelbta: 2020-08-19 |

Balandžio pabaigoje kvietėme prisijungti prie „Kurk Lietuvai“ kartu su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija vykdomo projekto „Socialinis receptas: vyresnio amžiaus žmonių ir negalią turinčių žmonių atskirties mažinimas“, dalyvauti apklausoje, teikti savo siūlymus ir idėjas. Projekto tikslas – didinti vyresnio amžiaus žmonių ir negalią turinčių žmonių socialinę integraciją, remiantis efektyviomis kultūros ir sveikatos sektorių bendradarbiavimo formomis. Šiandien dalinamės rezultatais.

Socialinis receptas – priemonė, kuria šeimos gydytojo komandos narys į jį besikreipusiam vienišam, socialinių, emocinių ir kitų sunkumų turinčiam pacientui gali skirti nukreipimą į bendruomenėje vykdomus laisvalaikio ir kultūros užsiėmimus. Taip siekiama padidinti asmens sveikatą ir gerovę – pagerinant jo psichikos sveikatą ir sumažinant vienišumo jausmą.

Socialiniu receptu pacientas nukreipiamas į laisvalaikio ir kultūros užimtumo veiklas arba į atsakingą konsultantą Visuomenės sveikatos biure. Konsultantas bendradarbiaudamas su pacientu padeda jam išsirinkti tinkamiausias laisvalaikio veiklas. Priemonė siekia pagerinti pacientų sveikatą, gerovę ir socialinį statusą, sujungdama juos su bendruomenėje teikiamomis paslaugomis ir užsiėmimais. Pasitelkiant savanorystės ir kitas bendruomeniškumą skatinančias organizacijas, skatinamas rūpinimasis savimi bei palengvinamas sveikatą palaikančių bendruomenių kūrimas.

Pacientams socialinis receptas – tai meno dirbtuvės, mankštų ciklas, dainavimo pamokos, sveikos mitybos programos, savanorystė, šokių pamokos, joga jų kaimynystėje, savipagalbos grupės, muziejų vizitai, kalbos, kompiuterinio raštingumo kursai. Žmonėms, kuriems reikalinga paskata ir parama įsitraukti į bendruomenę, socialinis receptas, gautas vizito pas šeimos gydytoją metu, tampa nauju būdu, skatinančiu įsilieti į bendruomenines veiklas.

Tiksliniai pacientai yra vyresni, nei 65m.:
> asmenys, patiriantys vienišumą ar socialinės atskirties riziką;
> asmenys, kurių partneris(-ė) neseniai mirė;
> asmenys, patiriantys lengvus nerimo sutrikimus ir lengvą depresiją, stresą, nemigos, nuotaikos sutrikimų, energijos stoką;
> asmenys, turintys diabetą, lėtinių ligų ir/ar paliatyviąją priežiūrą; šių ligų turinčių asmenų globėjai;
> asmenys, patiriantys finansų valdymo sunkumų;
> asmenys, gyvenantys sveikatai žalingą gyvenimo būdą;
> pažeidžiamos ir rizikos grupės;
> asmenys, kurie dažnai lankosi pas šeimos gydytoją.

Pasaulio sveikatos organizacija pastebi, kad gydytojų skatinimas užsiimti fizine ar socialine veikla yra vienas iš veiksmingų būdų gerinti vyresnio amžiaus žmonių sveikatą. Taip pat ši priemonė yra rekomenduojama Europos komisijos bei Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos. Socialinis receptas jau veikia arba yra pilotuojamas Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Švedijoje, Austrijoje ir kitur.

Socialinio recepto pristatymas

Socialinis receptas – laisvalaikio idėjos vyresnio amžiaus vilniečiams

© 2019 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis