Paremti

Kalėdas per karantiną senjorai leidžia išradingai – ieško naujų veiklų, balkone daro mankštą aa+

Paskelbta: 2020-12-26 | Autorius: Domantė Platukytė
J. Stacevičiaus / LRT nuotr.

Nors dauguma džiaugiasi sulaukę Kalėdų, vienišiems senjorams žiemos šventės yra liūdesio ir depresijos laikotarpis. Situaciją apsunkina ir pandemija bei sumažėjusios galimybės pasimatyti su artimaisiais.

Kalbėdama apie situaciją šventiniu laikotarpiu, Sidabrinės linijos bendraįkūrėja, skambučių centro vadovė Kristina Čiuželienė pažymi – keičiasi ne senjorų nuotaikos, o skambučių skaičius. Būtent prieškalėdiniu laikotarpiu senjorai labiau išdrįsta ieškoti artumo ir ryšio su kitais.

Žinoma, sutinka K. Čiuželienė, šiuo metu nuotaiką veikia ne tik Kalėdos, bet ir metų laikas – juk vasarą negatyvius jausmus kažkiek padeda išgyventi ir oras bei gamta, kai senjorai išeina pasivaikščioti, gali atsipalaiduoti. Žiemos laikotarpis dar sudėtingesnis, atvirauja Sidabrinės linijos bendraįkūrėja.

Pandemija ir karantinas taip pat turi įtakos žmonių savijautai – prieš šias Kalėdas ne tik padaugėjo skambučių, bet ir pasikeitė jų pobūdis, jaučiamas nerimas. Anksčiau senjorai skambindavo ieškodami draugystės pokalbių, o dabar ženkliai išaugo emocinės pagalbos poreikis.

„Vieni savanoriai išklauso senjorus, kitiems ką nors paskaito, pagroja. Vyksta toks apsikeitimas ne tiek informacija, kiek žmogiškumu, šiltumu, dvasiniais dalykais“, – šypteli K. Čiuželienė.

Sidabrinės linijos atstovės teigimu, dažnai paskambinę senjorai guodžiasi, kad šis laikas jiems itin sunkus, prašo patarimų, pagalbos, teiraujasi, ką daryti pakilus temperatūrai ar tais atvejais, kai nepavyksta prisiskambinti į polikliniką.

„Tas nerimo fonas labai ryškus“, – apgailestauja K. Čiuželienė.

„Pirmoje vietoje ne tiek vienatvė, kiek baimė dėl savo sveikatos. (...) To pasitikėjimo prieš šias šventes yra dar mažiau. (...) Sulaukti pagalbos greitai ir reikiamu metu senjorams yra sudėtinga – ne vienas skundžiasi, kad bando registruotis, reikia ilgai laukti, sako, kad ir viena diena gali būti jau kritinė.

Pasitikėjimo prieš šias šventes yra dar mažiau.

Jaunas žmogus dar gali išbūti tas kelias dienas, o senas jau ir psichologiškai palūžta. O jei palūžta psichologiškai, tai ir simptomai paaštrėja. Jiems iš tikrųjų sunku, jei arti nėra vaikų arba artimųjų. (...) Beviltiška situacija, nebijau pasakyti, kad beviltiška“, – apgailestauja K. Čiuželienė.

Kuo per karantiną užsiima „Sidabrinės linijos“ pašnekovai? Dominuojantys pramogų šaltiniai – radijas, televizija ir šiek tiek spauda, sako K. Čiuželienė. Ji šypsosi, kad tikintiems žmonėms Marijos radijas veikia kaip geriausias draugas, o yra ir tokių senjorų, kurie į „Sidabrinę liniją“ paskambina kiekvieną dieną, čia turi net kelis pašnekovus.

Daugiau skaitykite čia.


Šaltinis: LRT.lt

© 2019 M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt
Naujienlaiškis